Kısaca Modanın Tarihçesine Bakaklım…

Merhaba;

Modayla dopdolu bir hafta geçirmeyi diliyorum ve size haftanın ilk gününden geçtiğimiz haftalarda bahsettiğim moda tarihiyle ilgili kısa bir paylaşım yapmayı istiyorum. Moda aslında hayatımıza nasıl ve kimlerle gelmiş bir göz atın isterseniz?

Moda her zaman kısa ömürlüdür, bu nedenle bazılarımız kaotik¹ bir yapıya sahip olduğunu düşünürüz. Kesinlikle eminim ki bir çoğumuz gelecekte neyin moda olacağını öğrenerek, kendimizi ona göre hazırlamayı çok isteriz 🙂

Moda toplumların sosyal, politik ve kültürel durumuna yansır. insanlık tarihi boyunca toplumların ayrılmaz bir parçası olmuştur.  Bugün hepimizin geleneksel kıyafetler olarak adlandırdığımız giyim tarzları da aslında hepimizin içinde varolan o gizli moda kültürünün yansımasıdır.

◊ Moda kavramı ilk olarak 1900 lü yıllarda ortaya çıktı. 1900 yılında modern yüzyılın terzilerinden Charles Worth’un yanında çalışan Paul Poiret dört yıl sonra Paris’te kendi atölyesini açtı. Yarattığı elbiseler terzilik açısından yeni buluş olarak değerlendirilmekte. Doğu’dan esintilerini elbiselerine yansıtan Poiret, kemeri yukarı taşıyarak göğüslerin yumuşaklığını açığa vuruyor. Gece elbiseleri Poiret’nin özgür kadınını ortaya koyuyor.

              

                                       Charles Worth                                                              Paul Poitret

◊ 1902 yılında Thomas Burbery ilk kez markasını gabardin üzerine yazdırdı. 1905 de gazetelerde moda ekleri yayınlanmaya başladı.

                                                                                  Thomas Burberry

◊ 1906 yılında Guccio Gucci aksesuar üzerine çalışan şirketini İtalya’nın Floransa kentinde kurdu. Gucci kalın kaban kumaşından ilk ünlü çantasını 1925′te yaptı. 1932′de de John Wayne’den saray soylularına herkesin ayağına birer mokasen loafer giydirdi. Hala kaliteli, lüks ve klasik sevenlerin çanta ve ayakkabıdaki ilk tercihi.

Guccio Gucci

◊ 1913 yılında Gabriel Coco Chanel şapka tasarlamaya başlayarak moda dünyasına girdi. Chanel 1914′te Arthur Boy Capel’in desteğiyle biri Paris, diğeri Deauville’de olmak üzere iki butik açtı. 20′lerin başlarına doğru ise moda evi açarak işine devam etti. Erkek kıyafetlerinde kullanılan bir çok aksesuar ve modeli kadın kıyafetlerine uygulayarak, kravatlı, ekoseli, ceketli, şapkalı özgür kadın imajını yarattı.

 

                             Gabriel Coco Chanel                                           Coco,  Arthur Boy Capel ile

◊ 1915 yılında Jeanne Lanvin, çiçek desenli giysilerle büyük ün kazandı. 1916 da devam eden I. Dünya Savaşı’nın insanlar üzerindeki etkisi modaya da yansıdı ve modeller askeri tarza yakınlaşmaya başladı.

                                                      Jeanne Lanvin modelleri ile çalışmaları sırasında

◊ 1919 yılında Chanel, Paris Rue Cambon’da mağaza açtı ve ardından da 1921 yılında günümüze kadar ulaşmış ikonik parfümü No.5′i piyasaya çıkardı.

1920 yılında yayınlanan ilk No5 reklam afişi

◊ 1927′ de Salvatore Ferragamo İtalya’da üretime başladı. Her zaman kusursuz ayakkabılar üretmeyi kendine ilke edindi. Ününe ilk kez patent hakkını 1936′da almış olduğu mantardan yapılmış sivri topuklar ve platform ayakkabıları ile kavuştu.

Salvatore Ferragamo

◊ 1929 yılında Charleston akımı tüm dünyayı sardı.

◊ 1932 yılında İtalyan Nina Ricci, Paris’te butik açtı. Ve kısa sürede ürettiği muhteşem kozmetikleriyle ün kazandı.

Nina Ricci

◊ 1933 yılında Rene Lacoste, dünyaca meşhur timsahlı tişörtü yarattı. Doğum gününden bu yana Lacoste, spor ama fazla klasik modellerde ısrar etti. Orta yaşlı, üst düzey yöneticilerin yat gezintilerinde, golfte ve özellikle de tenis kortlarında vazgeçemedikleri bir marka oldu.

Rene Lacoste

◊ 1937′ de moda dergisi Marie Claire ilk adımlarını attı.

◊ 12 Şubat 1947 de Christian Dior Paris Avenue Montaigne’de 90 parçadan oluşan ilk koleksiyonunu sundu. Bu koleksiyonda lanse ettiği görünüm ince bir kadın bedeninin taşıdığı vatkalı ceketler, uzun etekler ve küçük bluzlardı. Dior yarattığı bu yeni kadına “çiçek kadın” diyordu. Yeni kadın ve yeni imaj (New Look) işte bu defileden sonra doğmuş oldu. Bu başarışı Eylül 1947′ de Dior’ a ödül getirdi. Her şeyin ortasında küçük bir bürokrata benziyordu, ama o savaştan sonra ortaya çıkan bir şatafatın prensiydi. 

1947 Dior Defilesinden

◊ Dior aynı yıl parfüm şirketini kurarak ilk parfümü “Miss Dior” u yarattı. İyi ki yaratmış… Kendisi yılalrdır favorim 🙂

1947 yılına ait ilk Miss Dior reklam afişi

◊ 60′ lı yılların sonu 70′ li yılların başlarında modada yeni bir stil doğdu. Bu stil Dior salonlarından gelen akımdan farklı idi. Halk giysilerinden gelen bir esinti ile modaya; yün kumaşlar, açık paça pantolonlar, ekoseler ve bol desen girdi…

 

                              1960′ lar                                                                   1970′ ler

◊ 1965′ te Paco Rabanne, metal elbiseler üreterek moda tarihinde bir sansasyon yarattı.

Paco Robanne

◊ 70′ li yıllarda ünlü Japon modacıları Kenzo Takado, Mitsuhiro Matsuda, Yohji Yamomoto, Issey Miyake sayesinde Avrupa giysilerinde doğu rüzgarları esmeye başladı.

Bu modacılar bir taraftan orijinal Avrupa giysileri üretirken, diğer taraftan da geleneksel doğu kıyafetlerinin detayları üzerine çalıştılar. Hatta Kenzo Takado Avrupa modasına doğu kıyafetlerinden alıntılar eklemeyide ihmal etmemişti.

              

                              Kenzo Takado                                          Mitsuhiro Matsuda                

                                                            Yohji Yamomoto                                                      Issey Miyake

◊ Çoğu moda bilimci ve çevrelerine göre 80′ li yılların moda estetiği hayatımıza Georgio Armani ile girmiştir.  

Giorgio Armani

◊ Diğer bir kesime göre ise Versace 1972 yılında Milano’da çalışmaya başlayarak ve 1978 yılında ilk pret-a-porter² koleksiyonunu yaratarak, 80 li yılların havasını tamamen değiştirmişti. Versace çalışmalarının reklamına çok önem verir, reklama büyük bütçe ayırırdı. Dünya çapında ün kazanan Versace ilk defa Super Star sistemini moda ile birleştirmeyi başarmıştı.

Gianni Versace

Kısa da olsa bir moda tarihi bilgimiz oldu!

Araştırmalarım beni hayrete düşüren öyle bilgiler verdi ki bana…. bir sonra ki postta aslında moda akımı olarak gördüğümüz olguların çıkış noktalarını paylaşacağım 🙂

iyi okumalar dilerim… Takibe almayı ve yorum paylaşmayı unutmayın!

Aslı 

¹ Kaosa sebep olan, kaos ortamı yaratan

² Giyilmeye hazır

 

 

 

Fikirlerinizi Paylaşın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s