Küresel Başarıya Giden Yolda Zorluklar Yaşamış Markalar – 1

Kısacasa bu başlık için “iflastan milyarderliğe uzanan yol” yazsam daha mı dikkat çekici olurdu acaba? 🙂

Moda dünyası acımasız ve ne yazık ki bu dünyada hiçbir şey kalıcı değil. Bazen kreatif direktörler, bazen çalışılan ekip, o günün Dünya ekonomisi (günümüzde de olduğu gibi) yada fırsatları doğru değerlendirememek… sebebi ne olursa olsun markalar bazen kepenklerini indirmek durumunda kalabiliyorlar! Ama her inişin de mutlaka bir çıkışı olduğu unutulmamalı! 

Nitekim günümüzün en başarılı moda markaları finansal açıdan zorlu ve çalkantılı yılları atlatarak küresel başarı seviyesine ulaşmışlar 🙂 yani girişimcilik ruhuna sahipseniz; ASLA PES ETME mottonuz olabilir 🙂

Peki hangi markalar, neler yaşamış? Hadi gelin serinin ilk bölümüne birlikte göz atalım;

CHANEL

Doğuşu: Gabriele ‘Coco’ Chanel 1910  yıllında Paris 21 Rue Cambon’ da ilk mağazasını açtı. Bakışaçısı olan “benzersiz ve tamamen modern tasarımlar yapmak” konusu moda dünyasına kuvvetle tutunmasını sağladı. Coco’ nun bu işe şapka tasrımı yaparak başladığını artık bilmeyenimiz yoktur sanırım… 1921 yılında yarattığı parfümü “Chanel No:5” Onu dünya çapında tanınır bir hale getirdi. 

Kırılma Noktası: Şirket parfüm ve aksesuar üretmeye devam ediyor olsa da 1945 yılında, yani İkinci Dünya Savaşı’ nın ortasında Chanel couture evinin kepenklerini indirmek zorunda kaldı.

Dönüşü:  Chanel’ in ikinci girişimi 1954 yılında oldu. Couture koleksiyonunu yeniden yarattı ve günümüzde halen vazgeçilmez olan tüvit ceketini tanıttı. Bunu; jarseler, zincir bağlantılı kayışlar ve meşhur kamelyası takip etti. Chanel attığı her adımda biraz daha büyüdü! 

Moda evinin kreatif direktörlük koltuğuna 1983 yılında Kral Karl (Lagerfeld) geçti ve aynı yıl ilk koleksiyonunu tanıttı. Karl o günden beri yaptığı soznsuz anlaşma (!) ile Chanel’ de aynı görevi büyük bir başarı, heyecan ve vizyonla devam ettiriyor. 

CALVIN KLEIN

Doğuşu: Modanın minimalist simgesi olarak anılan marka 1977 yılında kuruldu ve kuruluşundan sadece 10 yıl sonra iç çamaşırı ve ev eşyaları da dahil 30,000,000$ lık üretim yapan bir marka oldu! O zamanlar genç ve güzel Brooke Shields’ ın oynadığı tartışmalı reklam filmi sayesinde de marka popülerliğini artırmış oldu.

Kırılma Noktası: Başarılı ancak borca gömülü şirket 1992 yılında iflas ile karşı karşıya kaldı. Klein, Kate Moss ve Mark Wahlberg’ in oynadığı ikonik Calvin Klein reklam filmi için finansmanı erkadaşı ve eğlence sektöründe yönetici olan David Gaffen’ den sağladı… Gerçekten üzücü bir durum 😦

Dönüşü: Tüm bu iniş-çıkışlardan 10 yıl sonra 2002 yılında Klein ömür boyu iş ortağı olacağı Barry Schwartz ile şirketi PVH’ ye satacağını bildirdi ve telif hakkı için 300 milyon dolar talep etti. Ve “Önümüzdeki 15 yıl içinde gelirlerinin bağlantılı olduğu” nu New York Times’ da yayınlanan bir rapor ile duyurdu. Klein ve Schwartz 2003 yılında emekli oldular fakat tabii ki markanın tasarımlarını yapmaya bir süre daha devam ettiler. 

PVH 2015 yılında elde edilen 2,9 bilion $ lık marka gelir düzeyini koruyabilmek için ilk iş olarak Dior’ da ki kreatif direktörlük görevinden aşırı baskılar nedeniyle ayrılan Belçikalı tasarımcı Raf Simons ile anlaştı (geçtiğimiz günlerde yazmıştım). Bence bu kesinlikle çook akıllıca bir işbirliği oldu.

CHRISTIAN DIOR

Doğuşu: 1947′ de yarattığı “New Look” adıyla lanse edilen, bele vurgu yapan silueti ile marka üzerinde silinmez bir iz bırakarak bundan sadece 10 yıl sonra vefat etti. Dior’ un vefatının ardından yerine halefi olarak eski asistanı Yves Sain Laurent geçti.  Laurent 21 yaşında tabii ki kendi tarzına göre “trapez” olarak adlandırdığı bir siluet yarattı fakat Dior müşterileri bu tarzı çok bohem buldular. Bu nedenle Yves Sain Laurent, Dior’ daki görevinden alındı…

Kırılma Noktası: Marka tasarımcı Marc Bohan gözetiminde yeniden başarıyı yaşadı fakat buda 1978 yılında iflas erteleme istemesine ve 1981 yılında iflas etmesine engel olamadı. 1984 yılında Le Bon Marché’ ın sahibi iş adamı Bernard Arnault şirketi satn aldı. ve 350’den fazla Christian Dior lisansını geri almak için çabaladı. 

Dönüşü: 1995 yılıdna Anault, Chanel’ e rakip olan bu markayı yeniden şekillendirmek için İngiliz tasarımcı John Galliano ile anlaştı. Tasarımcının görev süresi tartışmalarla son bulurken (2011 yılında yaptığı ırkçı söylemler ve girdiği aynı tarz tartışmalar nedeniyle hakkında davalar açılmış ve görevden alınmıştı) Galliano ve CEO Sidney Toledano sağlam bir koku ve kozmetik bölümü de yaratarak Dior’ u multi-milyar dolarlık bir marka haline dönüştürmeyi başardılar… 2015 yılında Dior’ un üretimi 1,8 bilion € ya ulaştı.

Benden şimdilik bu kadar… tabii ki serinin devamı var!

Heyecan verici bu hikayeler için takipte kalın 😉 yorumlarınız yazmayı ve beğendiyseniz “beğen” seçeneğini tıklamayı unutmayııın…

Keyifli okumalar!

Aslı  

 

 

Fikirlerinizi Paylaşın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s