Herkese kocamaaan bir günaydın…
Markaların başarı hikayelerinden ilham almaya devam ediyoruz! Bugün de serinin son dizisi sizin için yayında.
Günün ilhamını; Marc Jacobs, Blmain, Gucci ve Michael Kors’ tan alıyoruz…
Ben günün yoğunluğuna dalmak üzereyken size keyifli okumalar diliyorum…
Görüşlerinizi paylaşmayı, beğendiyseniz aşağıdaki “beğen” butonunu tıklamayı ve paylaşmayı unutmayın 😉
Mutlu günler diliyoruum, Aslı
MARC JACOBS
Doğuşu: 80′ ler New York’ unun cool kulüp çocuğu Marc Jacobs 1984′ te mezun olduğunda Charivari Op-Art koleksiyonu için tasarladığı kazak satışa girmişti.
1986 yılında ilk tam teşekküllü koleksiyonu satışa çıkmıştı. Bundan sadece bir yıl sonra günümüzde Swarovski ödülü olarak bilinen CFDA Perry Ellis ödülünü kazandı.
Kırılma Noktası: 1989 yılında bu yükselen yıldız ve Onun iş ortağı Robert Duffy, Perry Ellis tarafından zaten durgun olan markasını canlandırmak için işe alındılar. Ancak Jacobs’ ın zamanı Perry Ellis’ de kısa sürdü. 1993 yılında çıkarttığı yeni ikonik “grunge” koleksiyonundan sonra görevden alındı.
Dönüş: Jacobs ve Duffy iflasın eşiğinde oldukları 1997 yılında şans birden döndü… LVMH’ nin CEO’ su Arnault, Louis Vuitton için bir moda kimliği yaratmak aracıyla Jacobs ile anlaştı. Böylece Jacobs markasına yatırım yapabilme imkanı bulmuş oldu.
2001 baharında ikinci markası olan Marc by Marc Jacobs’ I yarattı. It-bag ve It-shoes larının büyüyen kadroya eklenmesiyle Jacobs perakende sahasında ciddi bir oyuncu oldu. Jacobs 2013 yılında Louis Vuitton’ daki görevinden ayrıldığında kendi markasını yıllık geliri 1 milyon doları bulmuştu. 2015 yılında şirket Marc x Marc koleksiyonuyla başka bir çağa geçmeden sesini kat ve kat arttırarak duyurdu! Sıradışı ve özgün Marc’ a uzuuun yıllar başarılar dilemek düşüyor bize sanırım…
BALMAIN
Doğuşu: Pierre Balmain adını Ava Gardner ve Brigitte Bardot gibi isimlerin tasarımlarını beğenmesi ve kullanmasıyla duyurdu. 1982 yılında tasarımcının ölümünden sonra moda evi pek de parlak dönemler geçirmedi. 1993-2002 yılları arasında koleksiyonlarını Oscar de la Renta hazırladı ve daha sonra kendi moda evine yönelme kararı aldı.
Kırılma Noktası: 2004 yılında, yani Oscar de la Renta’ nın ayrılmasından yalnızca iki yıl sonra moda evi iflas erteleme başvurusunda bulundu 😦
Dönüşü: 2005 yılında Fransız iş adamı Alain Hivalin, tasarımcı Christope Decarnin ile anlaşarak markayı yeniden güncel hale getirdi. Decarnin KESK’in omuzlu, süslenmiş stilleri ile Balmain’ de aşina olunan muhafazakar şıklıkla büyük bir çıkış yakaladı.
Decarnin 2011 yılında markadan ayrıldı ve yerine 24 yaşındaki Olivier Rousteing işe alındı. 2015 yılında Balmain’ in sahipleri 121.5 milyon dolarlık satış rakamı açıkladı. 2016 yılında Valentino’ nun sahibi Katar’ lı yatırımcı firma Mayhoola markayı 485 milyon dolara satın aldı. Eminim daha fazlası Olivier ve Balmain ordusu sayesinde geri gelmiştir 🙂
Hepimizde bir Balmain parçası hayali yok mu????? HMxBalmain koleksiyonunun satışa çıktığı zamanı ve izdihamları unutmak mümkün mü 🙂
Ama tabii ki genç yaşında böyle bir bakış açısı ve vizyon sahibi olan Olivier büyük bir alkışı haketmiyor mu??
GUCCI
Doğuşu: İtalyan moda evi Gucci 1921 yılında bir eyer üreticisi olan Guccio Gucci tarafından Floransa’ da kurulmuştur. Yüzyılın ortalarına gelindiğinde Gucci, zenginler ve film yıldızları için favori bir marka haline gelmiştir.
Kırılma Noktası: 1970 ve 1980′ lerde aile tartışmalar, kavgalar ve kargaşalardan yeterli ivmeyi yakalayamamış ve 1993 yılında şirket iflasın eşiğine gelmiştir.
Dönüşü: Tabii ki Gucci, Tom Ford’ a çok şey borçlu… 1999 yılında Tom 70′ şerden esinlendiği seksi tasarımlarıyla markayı bir anda ilgi odağı yaptı ve LVMH’ nin Başkan’ı ve CEO’ su Domenico de Sole tarafından desteklenen markaya bir mancınık etkisi oldu 🙂 De Sole ve Ford ortak olarak şimdi Kering olarak bildiğimiz Fransız asıllı PPR (Pinault-Printeps-Redaute) şirketi kurdular. 2001 yılında Gucci Group söz sahibi olabilecek kadar hisseyi satın aldı.
Ford ve Sole 2003 yılında yaptıkları başarısız sözleşmeler ve sonuçsuz kalan görüşmeler sonrası ortaklıktan ayrıldılar. Tom Ford, Gucci’ deki kreatif direktörlük görevine 2006 yılına kadar devam etti fakat ayrılması da bir hayli olaylı oldu (Tom Ford biyografisi yazımda detayları bulabilirsiniz). Ve 2006 yılında kreatif direktörlük görevine Frida Giannini getirildi. Ancak yine de umduğunu pek bulamayan marka 2015 yılında Alessandro Michele’ i baş tasarımcı yaptı. Bu ses getiren bir anlaşma oldu çünkü Michele kendi rüya tasarımlarıyla Gucci’ yi ayağa kaldırdı… Marka yeniden herkes tarafından arzulanan bir hal almadı mı sizce de?? Markanın yıllık geliri için konulan hedef 6 milyar dolar… Fakat ilk kez 2015 yılı için açıklanacak rakamlarda 4 milyar dolar olması bekleniyor… Nasıl ama 😉
MICHAEL KORS
Doğuşu: İlk işini henüz orta okuldayken Long Island’ da annesinin evinin önünde spor kıyafetler satarak gerçekleştirmiş. İleriki yıllarda Bergdorf Goodman’ ın moda direktörü Dawn Mello’ dan övgü aldıktan sonra 1981 yılında artık kendi marka etiketiyle yola koyulmuş.
Kors’ un All-American stili sadece ülke genelinde değil; ülkesi dışında da büyük beğeni toplamış. Tasarımlarında Jacqueline Kennedy Onassis ve Ali MacGrow’ dan esinlenen tasarımcı editörlerden tam not alınca müşteri kitlesini de genişletmiş.
Kırılma Noktası: 1990′ lara gelindiğinde Kors’un başı işi ile derde girmiş ne yazık ki 😦 markanın lisans sahibi şirket Compagnia Internaziorale Abbigliomente ABD, tasarımcının gelir akışını büyük ölçüde durdurmuş ve üretimini de durdurmasını istemiş… Ne acı değil mi? Tabii ki bunun sonucunda Kors iflas erteleme talebinde bulunmak zorunda kalmiş. Aynı yıl New York Times’ tan Amy Spindler “Bugünlerde moda tasarımcısı için para kazanmak son derece zor” diye yazmış…
Dönüşü: 1997 yılı itibariyle Kors yeniden başladı ve Célin’ e kreatif direktör oldu. LVMH için bir yatırım daha yarattı 😀 2003 yılında LVMH %33 hissesini Tommy Hilfiger yatırımcıları Silas Chou ve Lawrance Stnoll’ e sattı. Bir yıl sonra Kors kendi markasını tanıtmak için “Project Runway” kadrosuna katıldı. 2011 yılında Kors, halka açıldı ve tabiri caizse milyarder oldu 🙂 2015 yılında şirket net satışlarının 4.5 milyar dolar olduğunu açıkladı. Boşa milyarder demedim ben 😉