Merhaba herkese,
Mâlum moda haftaları tamamlandı… Bende iş yoğunluğu yüzünden ipin ucu biraz kaçtı. Çok özür diliyorum hepinizden 😦 ama şimdi en iyi moda şovlarının derlemesi ile bir nebze de olsa gönlünüzü almaya çalışacağım 🙂
Bu ayın moda haftaları oldukça siyasi mesajlar içeren, tartışmalara konu olan, kız güçlerinin vurgulandığı hatta uzay gemilerinin uçtuğu (bknz. CHANEL) gösterilere sahne oldu.
Tasarımcılar gittikçe artan küresel siyasi sorunlara, iklim değişikliklerine tepki gösterdiler. Hayvan haklarından, çok kültürlülüğe, moda sesini oldukça cesur ve gür olarak duyurmaya çalıştı. Sosyal sorumluluk projelerine destekler, mülteciler için dikkat çekici çalışmalar, feminist haraketler… moda haftaları tümüne kucak açtı!
Eskiden sadece gösteriden ibaret olan modanın artık farkındalık yaratmak için bir araç olması, podyumların öz verili mesajlara daha çok yer vermesi beni inanılmaz mutlu ediyor 🙂 dilerim Dünya bir gün herkes için yaşanabilecek en güzel yer haline gelebilir…. O kadar büyük ki! Neden sığamadaığımızı anlayamıyorum…
Neyse; sonuç olarak, işte Moda haftalarının BOF tarafından seçilen en iyi 10 moda şovu.
Hepinize keyifli okumalar diliyorum. Beğendiyeseniz yıldızımı tıklamayı ve paylaşmayı unutmayın! Koleksiyonlar hakkında da lütfen fikirlerinizi benimle paylaşın 🙂
Çok sevgiler,
Aslı
1- Balenciaga – Tasarımcı Demna Gvasalia (PFW)
Aslında daha çok yeni gördük bu defileyi. Muhtemelen her zaman ki gibi Demna Gvasalia’nın tasarımları hakkında olumsuz yorum yapanlar olacaktır, ancak bu koleksiyonda birleştirilen şey, yaptığı işin ikna edici bir tutkusu idi.
Özgür, aldırmadan… bu cesur br hareket moda için. çünkü gördünüz mü bilmiyorum ama oldukça bol katmanlı ve aslında çok da konforlu olmayan parçalar da vadı. Ayrıca bol hacimli kazaklar.
Bu arada unutmadan belirteyim; önümüzdeki kış sokaklarda montunu kaydırarak iliklemiş birini görünce lütfen ucubeymiş gibi bakmayın çünkü bu bize Demna’ nın yeni armağanı! Bu tasrımlarını giyinmek için 34 beden olmam gerekiyor galiba! Çünkü benim gibi dolgun bir 40 beden de pek iyi durmayabilirler!
2- Calvin Klein – Tasarımcı Raf Simons (NYFW)
Bu Raf’ in ilk koleksiyonu. Oldukça yaratıcı, başarılı, göz kamaştırıcı ve dengeleyici olmuş. Marka için dışarıdan gelen bir duyarlılıkla yeni bir sentez yaratmış.
Bence Raf Simons, Calvin Klein’ e yakıştı. kadın ve erkek silüetlerinin bir olması artık günümüzde en çok tartışılan cinsiyetsizlik mevzularına da bir vurgu aslında. Tebrik etmek şart, ne de olsa ilk koleksiyon 🙂
3- Prada – Tasarımcı, Miuccia Prada (MFW)
Miuccia Prada, etiketinin bir zamanlar en güçlü olduğu kuyuya geri döndü: gerçeküstü, seksi, ciddi ve tüm belirsizlikleri için son derece çekici.
Benim için bugüne kadar Prada’ da gördüğüm en farklı koleksiyonlardan biri oldu bu! Çizmelerin tümüne bayıldım! Güçlü Prada yeniden geliyor dedirtiyor… benim sevmediğim tek şey; instagram hesabımda da yazmıştım (@modastilde) kadife pantolon üzerine takılmış o kocamaan kemer oldu.
4- Marc Jacobs – Tasaımcı, Marc Jacobs (NYFW)
Bu gerçek bir moda anı, parti kutlaması ve kısmen zerafetti. Marc Jacobs, New York’ta bu kadar derin bir his bırakarak yalnız duruyor.
Bu gerçek bir sokak defilesi oldu. Marc sayesinde kahvenin bütün tonlarını gördük desem abartmış olmam 🙂 koleksiyona ve defileye ait sevmediğim iki detay oldu. Koleksiyondaki o kocaman tabanlı botlar ve inanılmaz (göz zevkimi bozdu gerçekten) ince bacaklı mankenler. Gözüme sağlıksız ve itici göründüler, üzgünüm!
5- Gucci – Tasarımcı, Alessandro Michele (MFW)
Gucci şovunda bir milyon parça vardı. Bazıları çok gülünçtü, bazıları gülünçtü fakat ikisi de şaşırtıcı, kışkırtıcı bir evlilik yaşıyordu.
Yine instagram hesabımda da belirttiğim gibi (@modastilde) o gövdesi tamamen açık erkek tulumu berbattı, gözlerimi kanattı. Ama tasarımcının iç dünyası, ne diyelim!
6- Dries Van Noten – Tasarımcı, Dries Van Noten (PFW)
Dries Van Noten’in 100. şovu, yıllar önce ona yürek ve zihin kazandıran tarzı damıttı.
Aslında koleksiyon hem yalın ve net hem de oldukça iddialı parçaları barındırıyordu. Bu koleksiyon için sevmediğim tek şey; o kolları kürklü ve kaba olan paltolar oldu…
7- Alexander McQueen – Tasarımcı, Sarah Burton (PFW)
Sarah Burton’un ustaca nakışları, koleksiyonun ruhuyla tam olarak birleşmişti. Marka uzun zamandır böyle bir şey hissetmemişti. Sezonun en unutulmazlarından biri.
8- Erdem – Tasarımcı Erdem Moralıoğlu (LFW)
Erdem, koleksiyonun kalitesinde bilinemeyenle iletişim kurmak için harika bir iş çıkardı. Renk paleti bile; garip, doymuş menekşeler ve hardalların hakimiyetinde ve gizemli idi.
Dünya çapında bizleri temsil eden herkes ile ne kadar ne kadar gurur duysak az… erdem Moralıoğlu’ da her sezon yarattığı harika koleksiyonları ile bunu sonuna kadar hakediyor!
9- Undercover – Tasarımcı, Jun Takahashi (PFW)
Jun Takahashi neredeyse eşit olmayan bir kültür arkeologudur. En son Undercover kolleksiyonunu bu vizyon ile yüceltti.
Nur Bilen Yavuzer’ in kocaman şişler ve kalın iplikler ile ördüğü hırkayı hatırlattı bana bazı elbiseler. Yani sanki bende yaparim gibi geldi 🙂 ama şov konusuna gelince oldukça teatral, layerlı ve detaylıydı. Yalnız söylemeden edemeyeceğim çizmeleri çok kötüydü 😦
10- Loewe – Tasarımcı, Jonathan Anderson (PFW)
Koleksiyon, Ocak ayındaki erkek sunumunun antik cazibesini kaçırmış olsa da, piyasaya sürülecek kadar çok şey vardı.
Yani genel anlamda ticari bir koleksiyon olarak görülebilir. Peplum ceketlerin formlarını çok sevdim aöa o Burberry ekosesine benzer deseni neden kullandığını henüz anlayamadım… sanırım satış kaygısı nedeni ile olabilir!