Merhaba herkese 🙂 harika bir hafta olsun hepimiz için diliyorum…
Günlerdir bu yazı üzerinde çalışıyorum, araştırıyorum… Neden? Hep sizin için 🙂 sadece en doğrusunu bilin, okuyun diye. Birkaç hafta önce instagram hesabım @modastilde de bir post ile bu yazının geleceğini haber vermiştim (beni takip etmeyenler bilmiyor tabi 😦 ) Makalar logolarını neden değiştiriyorlar demiştim. İşte o gün geldi! Yaptığım tüm araştırmaları derledim. Ve işte karşınızda detaylar.
Herkes Neden Logoya Dokunuyor?
Aslında logolar aldatıcı, yanıltıcı şeylerdir. Yani gördüğünüzde güven de verebilir, size markayı basit ve ucuz da hissettirebilir. Yani aslında bu denli hassastır logo konusu. Çünkü bir markayı temsil eder, aslında o markanın en büyük mirasıdır bana göre.
Son zamanlarda kreatif direktörler değişse de, değişmese de markaların logolarıonı değiştirmek adeta moda oldu. Daha birkaç ay önce Burberry markasının başına gelen Riccardo Tisci markanın logosunu güncelleyerek kurucusu Thomas Burberry’nin isim ve soyadının baş harfleri ile bir logo yarattı. Oysa ki Burberry logosuna tescil ettirildiği 100 yıldan uzun zamandır hiç dokunulmamıştı. Hatırlarsınız belki; yeni logonun yer alacağı defile öncesi kocaman “TB” logosu kaplı bir ayıcık gözümüzü logoya bayağı bir alıştırdı.

Aslında Tisci logoyu yeniledikten sonra gözlemlediğim kadrıyla markasına çok fazlaca modern yarar sağlamış oldu. Daha genç müşteriyi de markaya çekmeye başardı. Çünkü bu yeni logo ayakkabıdan, çanyata, bluzden, trechcoat a birçok üründe kullanıldı. Ayrıca Tisci bu yeni logo ile daha geçtiğimiz günlerde tanıttığı ve Gigi Hadid’in yüzü olduğu bir de kapsül koleksiyon yarattı.
Bir çok lüks moda markası da aynı yolu uzun zamandır benimsediler ve logoları değişime uğradı. Kimler mi? “Celine” “Rimova” “Diane Von Furstenberg” “Balenciaga” bunlardan bazıları.

Geçtiğimiz Aralık ayında Olivier Rousteing sadece yeni koleksiyonunu değil; aynı zamanda yeni Balmain logosunu da tanıttı. Aslında tek bir “B” gibi görünüyor olsa da bu yeni logo içinde bir de “P” taşıyor. Rousteing bu yeni logonun, markanın kurucusu Pierre Balmain’e ithaf edilmiş bir jest olduğunu belirtmişti. Ve;

“Balmain geçmişi kucaklamaya devam ediyor. Mirasımızı zorlayacağını iyi biliyoruz. Ancak işçilik, seksilik gibi konularda sınırlarımı zorladığımı beni tanıyan herkes biliyor. Şimdi bu “B” nin Fransız bir marka için lüksün sembolü haline geldiğinden emin olmak istiyorum.” diye eklemişti.
Ancak yapılan onca değişikliğe rağmen hiçbir markanın yadırganmadığını aksine yükselişte olan bir ivme kaydettiğini gözlemliyorum. Demek ki; ne kadar lüks yada köklü olursan ol uzun arlıklarla da olsa güncellenmek şart!
Sonuç olarak lüks dediğimiz şey; trendleri taklit etmekle pek ilgili değil. Bu; zamansız ve kalıcı bir değer biçimi. Güncel ama klasik! Pahalı, ama buna değer!
Yeni Balmain ve Burberry logosu diğer tüm lüks markaların logolarından pek farklı değil ama aynı zamanda da günümüz tüketim dünyasının belki de mecbur kılmış olduğu bir revizyon. Ne diyelim? Herkesin başarısı daim olsun 🙂
Dilerim keyifle okumuşsunuzdur 🙂
Beğendiyseniz yıldızımı tıklamayı ve paylaşmayı unutmayın.
Çok sevgiler,
Aslı
Eski Logo Yeni Logo Eski ve Yeni Logo Eski Logo (sol) – Yeni Logo (Sağ)
Eski Logo – Yeni Logo
Eski Logo (Üst) – Yeni Logo (Alt)
Daha yeni düşündüm benzer şeyleri, elinize sağlık👌
BeğenBeğen
Çok teşekkür ederim 🙂 ne güzel sizlerden böyle yorumlar almak. Çok kıymetli benim için. Umuyorum aklınızda olanlara yanıt olmuştur Didem. Çok sevgiler…
BeğenLiked by 1 kişi