Sessiz Sedasız Bir Efsane; Martın Margıela

Aslında bir eğitim sonu karar verdim bu yazıyı hazırlamaya. Ve fark ettim ki bana hep çok ilginç gelmesine rağmen hakkında hiç yazmamışım. Kimden bahsediyorum biliyor musunuz? Moda dünyasının parlak ışıklarını değil de hep gerisini tercih eden Martin Margiela’dan.

Maison Margiela | Sephora

Margila 9 Nisan 1957’de Belçika’da doğmuş ve 1979’da Royal Academy of Fine Arts (Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi)’dan mezun olmuş. Bu mezuniyet sonrası tasarımcı Paris’e yerleşmiş ve 5 yıl kadar freelance çalıştıktan sonra 1985/1987 yılları arası Jean Paul Gaultier için çalışmış. 1989 yılında bir iş ortağı olmuş ve kendi markası olan “Maison Margiela” yı kurmuş. Aynı yıl ilk koleksiyonunu tanıtan Margiela 1997/2003 yılları arasında Hermés Kadın koleksiyonları için kreatif direktörlük yapmış.

Aslında Onu özel kılan sadece bunlar değil… Onu özel kılan görünmez bir kahraman olması. Margiela moda dünyasının ve belki de son 50 yılın en farklı ve etkili moda tasarımcılarından biri.

Bence O büyük bir tarihe ve mirasa sahip gizli bir süper star. Çünkü hem yüzünü hem de kimliğini gizlemiş ama markası ve yarattığı koleksiyonlarıyla var olmuş. O kariyeri boyunca hiç röportaj vermemiş, defilelerinin bitiminde hep sahne arkasında kalmış. Yüzü neredeyse kimse tarafından bilinmiyor. Yanında çalıştığı Jean Paul Gaultier, Onun için sadece “iri, uzun bir adamdı” demiş. 1997 yılında Marcio Madeira tarafından çekilmiş olan bir fotoğraf olduğu söyleniyor ancak kariyeri boyunca çekilmiş tek fotoğraf olduğu için resmi olarak da doğrulanmamış.

Aralık 2009’da moda evinden tamamen ayrıldığı duyurulmuştu. Ancak bunun nedenini hiç bir zaman kimse bilemedi. Bana göre Margiela’nın kendisini saklamasının sebebi; üretmeyi ve yaratmayı ne kadar çok seviyor olsa da; moda dünyasının ışıltısının dışında kalıp kendi hayatının tadını çıkartmak istemesi.

Ama sanırım hayatının geri kalanında tasarımları dışında bir iz bırakmak istemiş olacak ki; kendisini anlatmak için çekilmek istenen belgesel teklifini kabul etmiş ve kalabalıklara karışmış. Uzunca bi zaman merakla beklenen “Martin Margiela: In His Own WordsAğustos 2020’de yayınlandı. Ben Amazon Prime Video’dan eriştim. Kiralayarak izleyebilirsiniz ancak Türkçe dublaj yada alt yazı seçeneğinin olmadığını belirtmek isterim.

martin margiela: in his own words belgeselinden yeni fragman – playtuşu

Margiela; avantgart, abartılı siluetler, optik ilüzyonlar deneyerek aslında geleneksel giysiler fikrine meydan okumuş bir tasarımcı. Ben kendisine Christobal Balenciaga’yı rol model almış olduğunu hissediyorum.

Markanın imzası etiketi. Üzerinde 0’dan 23’e rakamların yer aldığı bir kumaş. Bu etiket tüm rozetsiz, astarsız giysilerin üzerine dışarıdan görünen dört küçük dikişle dikiliyor.

Belçika Anvers doğumlu. Şöhret umurunda değil! O süper modellerle çalışmayı reddediyor. Royal Academy of Fine Arts’ün Dahi Çocuklar kadrosundan (Dries Van Noten’da aynı kadrodan geliyor).

Yarattığı Japon tarzından esinlenmiş “Tabi” modeli ayakkabı avantgart bir ikon olarak moda dünyasında ki yerini aldı ve uzun yıllar da bu yeri koruyacak gibi. O bir moda filozofu… tek odak noktası giysileri. Bunu defilelerinde kullandığı modellerin yüzlerini kapatarak yada tanınmaz hale getirerek de hepimize gösterdi.

Maison Margiela Tabi Boots in Black | LN-CC

Moda dünyasında bir çok dahi çocuk olabilir. Ama bu dünyanın getirdiklerini, popülerliği ve göz önünde olmayı elinin tersiyle geri itecek güçte çok az kişi vardır! Bazı değerlerin kıymeti bilinmeli ve unutulmamalı. İşte Martin Margiela’da onlardan biri.

Dilerim keyifle okumuşsunuzdur 🙂 beğendiyseniz yıldızımı tıklamayı ve destek olmak için de paylaşmayı unutmayın 🙂

Sevgilerimle,

Aslı

Fikirlerinizi Paylaşın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s