Sevmeyip İade Ettiğin O Kazak Perakendeyi Nasıl Etkiliyor?

Yine birazcık uzun aradan sonra herkese merhaba;

Perakende sektöründe aktif şekilde yer alan biri olarak; az da olasa bir farkındalık yataratabilmek adına ne yapabilirim diye düşünürüm hep! Tüketime odaklı her hâl beni bazı zamanlar fazla sinir edebiliyor…

Sevmediğiniz ve bu nedenle de iade ettiğiniz bir kazak perakendeciler için trilyon dolarlık bir problem olabiliyor. Şirketler de bunu düzeltmek istiyor. 

Ä°lgili resim

Yani evde birkaç bedenini birlikte denemek için yaptığınız ve sonrasında iade ettiğiniz alımları bir kez daha gözden mi geçirseniz  acaba? Orijinalini buradan okuyabileceğiniz dikkat çekici bir yazı paylaşıyorum sizlerle. Keyifli ve düşünceli okumalar diliyorum 🙂

  • Mağaza içi satın alımların yaklaşık yüzde 5 ila 10’u iade ediliyor. Ancak, Happy Returns’ın kurucusu ve CEO’su David Sobie’ye göre, online alışverişlerde bu oran yüzde 15 ila 40’a yükseliyor.
  • Optoro’nun CEO’su Tobin Moore, önümüzdeki birkaç yıl içinde e-ticaretin küresel olarak büyüdükçe, “geri dönüş miktarının yılda bir trilyon doların üzerinde olacağını” söyledi.
  • Bir çok işletme, daha fazla müşteri online mal satın aldıkça, büyümekte olan sorunu çözmek için yollar arıyor.

Online satışlar arttıkça, kaçınılmaz bir yan etki söz konusu oluyor: Daha fazla ürün iade edilmesi… bu da perakendeciler için maliyetleri ve karmaşıklığı artırıyor.

Happy Returns’ın kurucusu ve CEO’su David Sobie, CNBC’ye “Alışveriş yapanlar mağazadan aldıkları malların yüzde 5 ila 10’unu ancak online aldıklarının yüzde 15 ila 40’ını iade ediyorlar” dedi.

ürün iadeleri ile ilgili görsel sonucu

Sobie, “Bir öğeyi şahsen görememek, farkın bir kısmını oluşturuyor, ancak tüketiciler ayrıca mağazadakilerden farklı bir şekilde online alışveriş yapıyorlar. Evde denemek için birden fazla boyut veya renk sipariş edebiliyor ve ardından perakendeci tarafından ödenen nakliye ile bazı durumlarda her iki şekilde de istediklerini gönderip geri alabiliyorlar.

Maliyetlerin artmasıyla, müşterilerin neden ürün iade ettiğini ve lojistikle uğraşmanın nedenini anlamak, perakendecilerin sadece başa çıkmaya başladığı önemli bir konu. Perakendeciler için sorunu denemek ve zorlamak için birçok yeni işletme filizleniyor. Bu şirketler, daha yüksek online alışveriş oranlarının ve daha fazla rahat iade politikasının, getiri artışına katkıda bulunan faktörler olduğunu söylüyor. Ancak, geri dönüşlerle ne yapılması gerektiğine dair daha fazla seçenek var, bu da tonlarca istenmeyen öğenin çöp alanlarının dışında kalmasına ve perakendecilerin kar marjlarından tasarruf etmesine yardımcı olabilir.

Ortalama iade oranları kategoriye göre değişir, ancak online olarak satın alınan giysiler ve ayakkabılar genellikle yüzde 30 ila 40 arasında iade edilen en yüksek oranlara sahiptir.

Bir tasfiye piyasası olan B-Stock Solutions’ın başkan yardımcısı Eric Moriarty, e-ticaretin perakende satışların daha büyük bir yüzdesi haline gelmesiyle daha fazla geri dönüş olacağını söyledi.

“2018 yılında, tatilden sonra 90 [milyar] ile 95 milyar $ arasında değişen envanter, 400 milyar dolarlık bir envanter alanında olacak” dedi.

Gelecek birkaç yıl içinde, e-ticaretin global olarak büyümesiyle birlikte, tersine lojistik teknolojisi şirketi Optoro’nun kurucu ortağı Tobin Moore, “Geri dönüş miktarı yılda bir trilyon doların üzerinde olacak” dedi.

Daha fazla gevşek iade politikası

Artan getirilere katkıda bulunan bir diğer faktör ise daha rahat getiri politikaları. Perakendeciler giderek daha rekabetçi bir sektörde pazar payı için mücadele ederken, iade politikaları satışı yapılan ürünlerin geri getirilmesine izin veriyor. Ayrıca, perakendeciler, ürünler mağazada hiç satılmamış olsa bile, çoğu zaman mağazalarda online iade kabul ediyorlar.

shopping ile ilgili görsel sonucu

Bir Mutlu İadeler anketine göre, Amerikalıların neredeyse dörtte üçü, iadelerin online alışverişin en sevilen kısmı olduğunu söylüyor, bu nedenle müşterileri elde tutmak için kolay bir iade sistemi çok önemli.

Tatil mevsimi boyunca ve sonrasında yılın diğer zamanlarından daha fazla ürün iade ediliyor. UPS , Aralık ayı boyunca günlük olarak 1 milyon getiri sağladığını tahmin ediyor, büyük ölçüde promosyonlardan ve daha hızlı nakliye seçeneklerinden yararlanmak için erken alışveriş yapan tüketicilerden.

Ancak Gartner Research’e göre, iade edilen ürünler bir perakendecinin eline geri döndüğünde yarıdan daha azı tam fiyattan satılıyor. Bu durum, perakendecilere, son birkaç yılda iyileşmediği ve daha da kötüleşmesi beklenen bir eğilim olan tatil sezonunda satışların yüzde 10’unu kaybettiği anlamına geliyor.

Optoro’ya göre, geri dönüşler perakende için büyük bir sorun olsa da, ülkenin en büyük perakendecilerinin yalnızca yüzde 30’u tam maliyetini ölçüyor ve sadece yüzde 23’ü bir tür teknoloji veya yazılımı kullanıyor.

Ä°lgili resim

Moore, toplamda, “perakendeciler milyarlarca dolar kaybediyor ve geri dönüşlerin yönetilmesi için milyarlarca dolar harcanıyor” dedi. “Pek çok perakendeci, getirilerinin yönetimini ve yeniden satışını daha iyi optimize ederek alt satırlarına yüzde 5 ekleyebilir.”

Bunların hepsi nereye gidiyor?

Moore, “Pek çok perakendeci, gelirlerinin yüzde 25’inden fazlasını atarak sona geldi” dedi. “Bütünsel olarak, bu, bir yıl içinde geri dönüşlerden kaynaklanan atık depolama alanlarına giren 5 milyar liradan fazla malın olması anlamına geliyor.”

Önümüzdeki birkaç yıl boyunca, dünyadaki çöplük alanlarındaki iadelerin10 milyar dolarlık bir seviyeye gelebileceği tahmin ediliyor.

Bir çöp sahasına gitmeyen yüzde 75 için, iade edilen ürünün durumu, iade edilme zamanlaması ve konumu, daha sonra ne olacağını belirlemede kilit faktörlerdir. Bazı ürünler denetlenir ve derhal stoklanır. Bazıları yenileme veya yeniden paketleme için gönderilir. Diğer mallar, malların satıcı veya tüketici tarafından geri satın alındığı bir tasfiye kanalına gider. Moore, iade edilen malların parçalara ayrıldığı ve bileşenlerin geri dönüştürüldüğü, hatta ayakkabıların bir yarış pistine dönüştürülmesi gibi “yükseltildiği” durumlarıyla ilgili senaryolar olduğunu söyledi.

İade senaryoları daha karmaşık hale geldi. Daha rahat iade politikaları, müşterilerin sezon bittikten sonra iade ürün iade ettiği anlamına gelebiliyor. Örneğin Mart ayında bir kışlık palto satmak zorlaşır.

Ayrıca, internet perakendecilere “sonsuz bir koridor” sunuyor. Bu, birçok ürünün yalnızca online satıldığı anlamına gelir. Bu alışverişler bir mağazaya iade edilirse, perakendecinin birkaç seçeneği olacaktır: onu bir dağıtım veya işleme merkezine göndermek, mağazada satmaya çalışmak, tasfiye etmek, bağışlamak, geri dönüştürmek veya atmak.

Moore, üst düzey giysilerin yaklaşık yüzde 70’inin yeniden stoklanabileceğini ve yeniden satılabileceğini söyledi. Kapatılmış ve artık bulunmayan bir tüketici elektroniği öğesi veya ev ve bahçe öğesi veya üzerinde bir veri varsa, yeniden paketlenmesi, yenilenmesi ve verilerin silinmesi gerekir. İade edilen ürünlerin ancak yüzde 30’u derhal stoklara geri dönebilir.

İade işlemlerinin nasıl yapıldığını yeniden düşünmek;

Amazon.com sözcüsüne göre , “İade edilen bir ürün aldığımızda, başka bir müşteriye” yeni “veya” kullanılmış “olarak satılıp satılamayacağını belirlemek için kapsamlı bir inceleme yapıyoruz. Yeni olarak satılabilirse, rafa geri gider, kullanılmış olarak satılabileceğini belirlersek, müşterilerin satın aldıktan sonra mutlu olacakları kaliteli bir ürün olmasını sağlamak için gerekli adımları atarız.”

Best Buy , web sitesinde açık kutu ürünleri satmak ve Noel’den hemen sonra açık kutu ürünleri için bir satış etkinliğine ev sahipliği yapmak dahil olmak üzere, geri dönüş maliyetini en aza indirmek için çeşitli yöntemler kullanır. Perakendecide ayrıca açık kutu ve hafif hasarlı büyük aletlerin satıldığı az sayıda En İyi Satın Alma Noktası vardır.

B-Stock, Best Buy’ın ürünleri tasfiye etmek için kullandığı başka bir kanaldır.

b-stock ile ilgili görsel sonucu

B-Stock’s Moriarty, “Perakendeciler para kazanmak ve marj bulmak için yeni yollar aramaktadır.” Diyor. “Makro trendler var ve zaman içinde geri dönüşler artıyor ve bugün geri dönüşün daha az maliyetli olmasını sağlayan daha iyi çare var.”

B-Stock, perakendecilerin veya markaların iade edilmiş, tasfiye edilmiş veya fazla malları sertifikalı satıcılara toplu olarak satması için bireysel online pazarlar oluşturuyor. Moriarty, sitesinde satılan envanter hacminin 2017’den 2018’e kadar yüzde 100 arttığını söyledi. Best Buy’a ek olarak B-Stock müşterileri arasında Walmart , Amazon, Macy’s , Lowe’s, GameStop ve JC Penney de var. B-Stock, ülke genelinde CH Robinson depolarında malların depolanması için bir seçenek sunsa da, B-Stock hiçbir zaman finansal mülkiyeti veya yeniden satılan envanterin lojistik kontrolünü almıyor.

Moriarty, B-Stock’in online açık artırma web sitesi biçiminde bile perakendeciler için oluşturduğunu söyledi. Perakendeciler, bir satıcının eşyaları satabileceği yeri kısıtlayabilir. Örneğin, satıcıların malları ihraç etmelerini isteyebilirler. Moriarty, envanterin büyük kısmının Amazon, eBay veya diğer küçük yerel mağazalarda satıldığını söyledi .

Optoro, değeri arttırmak veya iade edilen ürünlerin maliyetini duruma göre düşürmek için en iyi seçeneği belirleyen perakendecilere ve markalara yazılım platformları satıyor. Seçenekler arasında stok, yenileme, tasfiye, bağış ya da geri dönüşüm sayılabilir. Müşterileri arasında TargetUnder Armour, Jet, BJ’s Wholesale Club, Staples, ve Groupon var. Optoro ayrıca tüketicilere tasfiye satışı yapabilmek için için kendi tasfiye kanalı Bulq.com’a da sahiptir.

Moore, “Bir perakendeci veya markanın geri kazanım miktarını, çoğu durumda yüzde 25 artırılabilir. Stokta geri dönmeyen öğeler ise, bazı durumlarda kurtarmayı ikiye veya üçe katlayabilir.” Dedi.

Happy Returns, perakendecinin fiziksel bir mağazası olmadığında, online satın alma işlemlerinin şahsen iade edilmesini sağlamak için yaklaşık 300 ABD lokasyonunda teknoloji ve lojistik sunmaktadır. Everlane, Untuckit ve Rothy gibi doğrudan tüketiciye özel marka girişimleri, dönüş çubuklarını alışveriş merkezlerine, üniversite kampüslerine ve hatta Sur La Table ve Kağıt Kaynağı gibi mağazalara koyan Happy Returns ile çalışıyor. Happy Returns, müşteriye paketler, satıcıya göre iadeleri sıralar, ardından hub’ları posta hizmeti sunumundan daha ucuza döndürmek için toplu olarak gönderilir.

Happy Returns’den Sobie, “Toplamda, Happy Returns, perakendecilerimiz için yüzde 25 oranında maliyet tasarrufu öngörüyor” dedi. Bunu, nakliyeye kıyasla ağındaki düşük maliyet tasarrufunun birleşimine ve müşteri hizmetlerinin sorgulanmasının azaltılmasının yumuşak tasarrufuna bağlıyor.

Sobie, 3D gövde taraması ve diğer uygun yenilikler gibi getirileri azaltmak için teknolojiler olsa da, “işe yaramıyor” dedi.

Müşterileri mutlu etmek, ölçmek daha zordur, ancak son derece değerlidir.

Moore, “İadeler, müşteriler için bir savaş alanıdır” dedi. “Bu, daha fazla müşteri kazanmanın, geri gelmelerini ve veri elde etmenin bir yoludur; böylece ürünleri nasıl daha iyi stoklayacağınızı ve müşterileriniz için de nasıl daha iyi ürünler yapabileceğinizi bileceksiniz.

Diliyorum küçük de olsa daha duyarlı düşünmenize neden olabilmişimdir…

Beğendiyseniz yıldızımı tıklamayı ve daha fazla farkındalık için paylaşmayı unutmayın.

Sevgiler,

Aslı 

 

2 Comments

  1. İnternet satışlarından dolayı esnaf olarak yeterince zorlanıyoruz.internete satış yapmak için mal bozan esnaf,aracı firmayla piyasaya mal veriyor ve bu firma ciddi bir kesinti yapıyor malımızın değeri düşüyor.biz esnaf olarak çalışan maaşı sigorta yemek gibi ihtiyaçlarının yanısıra işyeri kirası elektrik su kırtasiye teknoloji giderlerimizle birlikte aylık 40 bin gibi sabit giderim var bundan 15 yıl öncesine kadar 30 kişi istihdam ederken şu an da işveren olarak benimle birlikte 4 kişi kaldık.müşteri interneti göstererek bize pahacı olduğumuzu söylüyor aslında değil bu şekilde esnaf tek tek işyeri kapatacak.internette aracı site zate suya sabuna dokunmadan tedarikçi firmadan müşteriye mal satarak yüzde 10 gibi bi kar marjıyla çalışıyor bizi depo olarak kullanarak depo maliyetini de yok sayıyor okadar iadesi de olsun yani. Bu e ticaret bence büyük sorun ve her geçen gün arttıkça tek tek yok olucağız.bu konuyla da ilgili bi yazı yazarsanız sevinirim .iyi akşamlar

    Liked by 1 kişi

    1. Merhaba Hale Hanım, öncelikle ne yazık ki sektörün bu zor durumu ve gelinen nokta için çok üzgün olduğumu belirtmek istiyorum. Zaten bu yazıyı yazmış olmamın bir nedeni de bu. Ben sektör içinden biri olarak farkındayım ve farkındalık yaratabilmek adına elimden geldiğince konuya destek olmaya çalışıyorum. Daha önce de “Etik Moda Bilincine Sahip miyiz?” başlıklı bir yazı yazmıştım. En kısa sürede aracı e-ticaret siteleri ile ilgili de bir yazı tabii ki yazarım. Yalnızca araştırma yapabilmem için biraz zamana ihtiyacım var. Yorumunuz için teşekkürler, sevgiler. Aslı

      Liked by 1 kişi

Fikirlerinizi Paylaşın